logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Дишаме един от най-лошия въздух в Европа, най-зле във Видин

България е сред държавите с най-лошо качество на въздуха в Централна и Източна Европа, сочи доклад на Сметната палата, съобщава „Dnes.bg“.
Сред основните замърсители у нас са използването на твърди горива за отопление, както и остарелият автомобилен парк.
Най-лошо е качеството на въздуха в Тетово, след него се нарежда македонската столица Скопие. В челната тройка е и българският град Видин.
Докладът е част от международен одит за стандарта и качеството на въздуха в 15 държави: България, Естония, Унгария, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Испания, Албания, Македония, Грузия, Косово, Молдова, Швейцария, Израел.
Замърсяването на въздуха предизвиква най-висок риск за човешкото здраве в света измежду всички видове замърсявания на околната среда. В доклад на Европейска сметна палата, публикуван през септември 2018 г., е констатирано, че замърсяването на въздуха е причинило преждевременната смърт на 400 000 души годишно и мерките, предприети от ЕС за борба с проблема, не са постигнали очаквания ефект. Анализирани са също глобалните ефекти от замърсяването на въздуха. По време на първата международна конференция за замърсяване на въздуха и човешкото здраве, проведена през есента на 2018 г., Световната здравна организация обяви, че един от всеки девет смъртни случаи в света се дължи на замърсяване на въздуха.
(Снимка – Pixabay)

Сподели в социалните мрежи