logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Убийствата на жени в България

Платформа ubita.org на Български хелзинкски комитет представя база данни със 141 осъдителни присъди по дела за убийства на жени от мъже, постановени в периода 2012-2017 в България.
За този период във Видинския съд е разглеждан само един такъв тежък случай – убийството на 81-годишна видинчанка. Възрастната Арсена Л. е умъртвена в дома си чрез задушаване и издъхнала в ръцете на своя убиец – 66-годишният тогава Дочо М. Мотивът – имот в центъра на Видин. С решение на Видинския окръжен съд от 2012 година присъдата е 14 години затвор.
Проектът „Картографиране на убийствата на жени в България“ на Български хелзинкски комитет е в отговор на системното неглижиране от страна на властите на проблема с насилието над жени, най-крайната и необратима форма на което е убийството, обясняват от БХК.
Официалната статистика в България не съдържа данни за случаите на домашно насилие и другите форми на насилие срещу жени. Убийствата, като най-тежката форма на посегателство срещу личността, също не се документират и анализират. Липсата на данни и анализи спомага единствено за прикриване на мащабите на проблема, на факторите, които допринасят за неговата устойчивост и на начините за неговото премахване.
Сподели в социалните мрежи