logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

По-високи заплати за кметовете в община Видин

* Разпределят се парите за спортни клубове

В годината на местните избори държавата даде възможност всички кметове да си вдигнат заплатите. Тези от нашия край също няма да пропуснат случая.
2860 лева ще бъде основната месечна заплата на кмета на Видин, ако на предстоящото заседание Общинският съвет гласува размера на индивидуалните месечни възнаграждения на кмета и кметовете на кметства в община Видин. Предложението е внесено от самия градоначалник в постоянните комисии към Общинския съвет, които заседават тази седмица.
Основната заплата за кмета на Дунавци ще е 986 лева, а на всички останали кметове на кметства в общината основните месечни възнаграждения ще са по 852 лева. Размерите на допълнителните трудови възнаграждения с постоянен и непостоянен характер на кметовете на кметства ще се определят от кмета на общината, се посочва още в предложението.
Със свое решение МС позволи двоен скок на възнагражденията на кметовете – стига общинарите да са съгласни. С промените таванът на кметските заплати се изравни с министерския и стана 4500 лева.
Друга тема, по която всяка година в Общинския съвет се стига до скандали заради неясни критерии по раздаване на пари, е средствата за подпомагане на спортните клубове. Внесеното за обсъждане предложение е 289 000 лева да бъдат разпределени между 16 спортни клуба (миналата година бяха 11, явно ставаме много спортен град). Традиционно най-много пари се дават на футболен клуб „Бдин 1923“ – 110 000 лева (виж факсимилето).
За резерв са предвидени да останат 11 000 лева, пише в предложението.

Сподели в социалните мрежи