logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Скучно!

„Хиляди левове изтичат всяка година в канала, защото общинската администрация и Общинският съвет отказват за пореден път парите за финансиране на спортните клубове да се разпределят по ясни правила и критерии, за да има полза за всички граждани на Видин и особено за видинските деца“. С тези думи председателят на групата общински съветници от „Единни за промяна“ Росица Кирова остро разкритикува начина, по който отново, без критерии и правила, се раздават общински средства.
Трагикомичен се оказа случаят с Клуба по бойни изкуства, който, както е известно, бе лишен умишлено и тенденциозно от местната власт от ползваната общинска база. Именно това бе и мотива на кметът да лиши клуба от субсидия. Звучи абсурдно, но е факт! Клубът в момента не ползва общинска база, затова му се отнема правото при равни други условия да получи субсидия. Защото „няма предоставена общинска база“. Смешно прозвуча и защитната реч на Цецко Иванов, който се опита да оправдае направеното предложение за разпределение с думите: „Да ви кажа, комисията за младежта и спорта няма право да разпределя средствата за спорт“.
„Може би е случайно отнемането на помещението за дейност на този спортен клуб. Може би е случайно, че клубът е на колега общински съветник от „Единни за промяна“. Може би е случайно, че точно този спортен клуб няма да получи финансиране, каквото иска за първи път от своето създаване. Може би е случайно, че на други спортни клубове, освен наливане на по над 100 000 лева, общината предоставя общински база, плаща ток, вода, поддръжка… Може би е случайно, че автомобилът именно на този общински съветник се оказа с потрошени стъкла, срязани гуми и залят с боя. Всичко това, може би, случайно се извършва спрямо човек, който „недолюбва“ и критикува политиките на управляващите общината“, заяви Кирова.
В друга точка от дневния ред бе гласуването на по-високи заплати на кмета на Видин и кметовете на кметства в общината. По време на дебатите общинският съветник от „Единни за промяна“ Милен Милчев направи предложение допълнителните трудови възнаграждения на кметовете по места да се съгласуват с Общинския съвет, а не да се определят еднолично от кмета. Искането обаче не срещна подкрепа. Не бе подкрепено и предложението на Мариета Георгиева за конкретни мерки, свързани с осигуряването на достъп до видинските училищата. Проблем, дискутиран във връзка е ежегодно гласуваните „Планове за интеграция на българските граждани от ромски произход“.
„Общите приказки и високопарни фрази в подобни документи не решават проблеми. Подобни планове не водят до нищо. А от нас се иска да положим усилия и да направим нещо конкретно, макар и малко, за създаване на условия за равен достъп до училищната мрежа“, коментира съветникът от „Единни за промяна“ Мариета Георгиева.

Сподели в социалните мрежи