logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Видинските медицински сестри са с най-ниски заплати

Видинските медицински сестри получават най-ниските заплати в страната, в сравнение с колегите си от останалите здравни заведения. Това заявиха от синдикално дружество към видинската болницата на протест, провел се четвъртък в центъра на града, съобщава „Факти.бг“. В протеста участваха повече от 50 медицински специалисти, подкрепени от представители на граждански движения.
„Във видинската болница най-ниската заплата е 580 лева, а най-високата 610 лева. След като се удържат данъците, от тази заплата не остава нищо. С такова месечно възнаграждение не може да се задържат млади хора във Видин“, допълниха протестиращите, които обявиха, че ако не бъдат изпълнени исканията им, то ще преминат към ефективни стачни действия.
В декларация до управляващите медицинските специалисти настояват за спазване на колективния трудов договор във видинската болница и от препоръчителен, той да стане задължителен. В дългосрочен план медицинските специалисти предлагат болниците да не са акционерни дружества, защото не може да се прави търговия със здравето на хората, а трябва да се лекуват тези, които имат нужда от медицинска помощ.
(Снимка – Фокус)

Сподели в социалните мрежи