logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Главатари на банда тънели в лукс без да имат и един работен ден

Организирана престъпна група, занимавала се с трансфер на хора с цел просия, е неутрализирана при съвместни действия на служители от ГДБОП, ОДМВР-Видин, Дирекция „Жандармерия“. Операцията е осъществена на 20 април в района на с. Дреновец, под ръководството на Специализираната прокуратура, съобщи МВР.
Установени са седем участници в престъпната схема, които в момента са задържани, поясни и.ф. ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров. Той уточни, че операцията е проведена след разследване, проведено от служители на ГДБОП – членове на бандата, действала на територията на Кралство Швеция, били засечени в социалните мрежи да демонстрират състоянието си.
Според данните до този момент организираната престъпна група е работила по две линии. При първата бивали набирани хора от социално слабите слоеве на жители на селото. Обещавано им било, че ще получат половината от изкараните пари. Хората живеели в скотски условия, спали са в автобуси, превозвани са били от град на град. Изкарваните пари те предавали на членовете на групата с уверението, че ще им ги пазят и ще ги дадат, като се върнат в България. В крайна сметка получавали нищожна сума от изкараното заради удържани сметки за транспорт и спане.
Другата линия, по която е действала групата за вербуване на т.нар. просяци, била от хора, които са взели от тях пари назаем и не са успели да ги върнат след натрупаните непосилни лихви, допълни още прокурор Петров. Денят на акцията бе изтеглен, тъй като един от участниците в престъпната дейност бе задържан по съвсем друг повод в Швеция, притеснени останалите предприели бързо прибиране в България, коментира директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов. По думите му оперативната работа по случая е продължила изключително кратко благодарение на добре свършената работа от ОДМВР-Видин. Той посочи, че задържаните участници в престъпната схема са живеели в луксозни къщи, демонстрирали са социален статус без да имат и един работен ден, на гърба на хора, които са в неравностойно положение.
(Снимки – МВР)

Сподели в социалните мрежи