logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Евростат: 1,5 милиона българи живеят в лишения

Близо 21 процента от сънародниците ни или приблизително 1,5 млн. българи са живели през 2018 г. в материални лишения, показват данни от анализ на Евростат за стандарта на живот в ЕС и за възможностите на европейците да плащат безпроблемно сметките си, пише „dnes.dir.bg“.
Средният показател за гражданите на ЕС, които са били в материални лишения през миналата година е бил 6,2 процента, отчита европейската статистика или приблизително 3 пъти по-нисък показател в сравнение с данните у нас.
Най-висок дял на хора, които са търпели материални лишения у нас е регистриран сред възрастното население над 65 години – близо 50 процента, както и сред децата до 16-годишна възраст – 38 процента, отчита още Евростат.
Според данни на НСИ за миналата година най-голямо перо в разходите на българина са били плащанията за храна – близо 30 процента. Втори по големина разход са били плащанията за жилищни нужди – 18 процента, трети – за социални осигуровки и данъци – 13 процента и т.н. Най-малко разходи българинът е отделял за свободно време и отдих, както и за облекла и обувки – средно по 4 на сто.
(Снимка – Евроком)

Сподели в социалните мрежи