logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Доброто дело на видински ученици в помощ на малката Зара

Тон и половина пластмасови капачки предадоха днес учениците от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин. Благотворителната кампания „Кап- кап- капачки за бъдещето на Зара“ стартира в края на миналата година. Трогнати от съдбата на болно шестгодишно момиченце, учениците от първа група на 11 (а) клас и служители в учебно-тренировъчната фирма „Стар Тийн“ подемат благотворителна кампания за подкрепа лечението на малката Зара, разказа преподавателката Ели Цветанова, която не скри гордостта си от своите възпитаници.
Събирането на пластмасови капачки за рециклиране не е единствената акция в помощ по набавяне на средства за скъпоструващото лечение. Учениците от гимназията организират благотворителен концерт, базар, спортна среща, а всички събрани средства отново са предоставени за лечението на Зара, която страда от хидроцефалия. Така до момента от училището са успели да съберат 3300 лева.
На призива за събиране на пластмасови капачки откликват много видинчани и повечето от тях желаят да останат анонимни. Кампанията на видинските ученици получава широк отзвук и в благотворителната кауза се включват хора от различни краища на Видинския регион, както и от други градове – помощ идва от детска градина в Плевен и 192-о училище в София.
„От сърце и с голяма благодарност се обръщам към всички, които се включиха в кампанията“, каза Ели Цветанова и поясни, че първата интервенция от трите етапа по лечението на Зара вече е минала успешно.
Благотворителната акция е в своя край. Иначе началото на доброто дело за Зара в ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ се поставя в един учебен час. „В навечерието на Коледа. Тогава прочетохме писмото на малкото момиченце до Дядо Коледа. То не искаше подаръци. Молеше добрият старец само едно – да проходи“, спомня си ученичката Ивана Бисерова – управител на учебно-тренировъчната фирма в ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“.
Днес, както Ивана, така и преподавателката й Ели Цветанова, говорят вече за бъдещето, за нови благотворителни каузи. И тук, в гимназията, със сигурност предстоят още добри дела, защото те могат да се правят само от добри хора.

Сподели в социалните мрежи