logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Близо 1,25 милиона души по света загиват всяка година в катастрофи

95 на сто от всички катастрофи в България са настъпили вследствие на човешка грешка. Това се посочва в Годишния индекс за шофьорско поведение на пътя. У нас в пътни инциденти губят живота си средно 2-ма души дневно, а още 24 души са ранени, 5 от които тежко.
Пътният травматизъм е сред основните причини за смърт в световен мащаб – по данни на Световната здравна организация всяка година близо 1,25 млн. души по света загиват, а над 50 млн. души са ранени в пътнотранспортни произшествия.
По българските пътища има 2,8 млн. шофьори на възраст 18-75 г., управляващи леки и лекотоварни автомобили. От тях 2,4 млн. са активни – изминават над 2000 км годишно.
Всеки трети от шофьорите у нас (общо над 847 хиляди души) е бил санкциониран поне веднъж през последните 12 месеца. Най-честото нарушение е превишаване на скоростта. Данните от проучването показват, че в някои групи има много по-голям дял нарушители, и съответно – санкционирани, отколкото в останалите. Най-общо това са лица с високо самочувствие, висок социален и материален статус, с голям годишен пробег, управляващи мощни автомобили.
Според изследването за целите на SDIndex петте най-често срещани отклонения (грешки) в поведението на пътя сред българските водачи са: неволно движение с по-висока от разрешената скорост (71 % казват, че им се е случвало поне веднъж в последната година); неправилно планиране на маршрута и попадане в задръстване (56% ); рязко натискане на спирачките за избягване на сблъсък, защото водачът е забелязал късно, че превозното средство отпред е намалило скоростта (55 %) и др.
(Снимка: БНР)

Сподели в социалните мрежи