logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

В Белоградчик откриха паметник на капитан Димитър Списаревски

Паметник на капитан Димитър Списаревски бе открит и тържествено осветен в Белоградчик. В церемонията участва архимандрит Антим, протосингел на Видински Митрополит Даниил, който заедно с духовници от Видинска епархия отслужи благославяне и освещаване на паметника, съобщават от общината в Белоградчик.
Димитър Светозаров Списаревски е български офицер, летец-изтребител. Кавалер е на ордена „За храброст“ (посмъртно). Загива при боен полет, по време на бомбардировките на София през Втората световна война, след като сваля американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран.
Загинал само на 27 години в защита на мирното население. Летецът печели не само непреходната признателност на софиянци, но тази и на целия български народ.
Списаревски е роден в Добрич. След Ньойския договор от 1919 г., Добрич заедно с цяла Добруджа отново са анексирани от Румъния. Поради нетърпимостта на бащата към румънската окупация, още през 1919 г. Списаревски са експулсирани от румънската власт. Местят се в Лом, после в Белоградчик и накрая живеят в София.

Сподели в социалните мрежи