logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Ще закриват отделения в болниците във Видин, Враца и Монтана

До седмица започват разговори за преструктуриране на болниците в Северозападна България – във Видин, Враца и Монтана. Оптимизирането на структурите е било обсъдено на среща със здравния министър Кирил Ананиев, съобщават от Министерството на здравеопазването.
„Всички на срещата бяхме единни, че обстоятелствата изискват кардинално решение, защото в противен случай болниците ще изпаднат в тежко финансово и икономическо състояние. Още следващата седмица ще направим първата среща, на която да обсъдим преструктурирането на тези три лечебни заведения. Няма време за отлагане“, категоричен е Ананиев.
Състоянието на болниците във Видин и Враца здравният министър определи като по-тежко. Той подчерта, че държавата в лицето на Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването е осигурила необходимия финансов ресурс за увеличение на възнагражденията. Проблемът обаче е, че този ресурс трябва да бъде заработен. Причините това да не се случва са както демографския срив в двете области, липсата на човешки ресурс, който да работи в системата на здравеопазването, така и задълженията на лечебните заведения.
„Това, което искаме да направим, е да подобрим обслужването на населението. Тези отделения и клиники, които са добри в дадената област, ще останат да работят, а тези, които са доказани, че са по-добри в другата област, там ще концентрираме нашите усилия като капацитет. Независимо от това дали говорим за Видин или Враца, това е един регион, в който хората трябва да получат най-доброто обслужване. Тях ги интересува да бъдат здрави и добре лекувани, а не дали това ще се случи в структурата, наречена МБАЛ-Враца или МБАЛ-Монтана. Най-важното, което трябва да знаят е, че по този начин ще бъде гарантирано комплексно обслужване на населението“, обясни още здравният министър, допълват от МЗ.
(Снимка – МЗ)

Сподели в социалните мрежи