logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

„Единни за промяна“: „Не посягайте на здравето и живота на хората от най-бедния регион!“

Групата общински съветници от гражданско обединение „Единни за промяна“ излязоха с позиция по повод намеренията на здравния министър Кирил Ананиев за преструктуриране на отделения в трите болници в Северозападна България – във Видин, Враца и Монтана, чрез буквално закриване на някои отделения във всяка от изброените болници.
От „Единни за промяна“ са категорични, че с такова решение от страна на представител на българското правителство се дава единствено поредното доказателство, че продължават дългогодишните и целенасочени действия по унищожаване на тази част от страната, граничещи с геноцид спрямо населението на Северозапада.
„Хиляди български граждани от най-изостаналия икономически регион на страната ще бъдат лишени от правото им на достъп до здравеопазване. За да получат индивидуална помощ, хората от най-бедния край в цяла Европа – Видинският, ще бъдат принудени да пътуват до болниците във Враца или Монтана по станалия пословично известен като път-убиец, път Е-79.
Поради липса на идеи, лошо и некомпетентно управление, Видинската областна болница съзнателно е тласкана към упадък, бягство на квалифицирани кадри, закриване на отделения, а оттам и цялостно унищожение.
Тъжно е, че в 21 век, в страна, членка на Европейския съюз, се застрашава по този начин здравето и живота на хиляди хора.
Призоваваме за организиране на извънредно заседание на Общински съвет – Видин, както и за организиране на спешна среща с ръководството на болницата, представители на лекарското съсловие и представители на Министерството на здравеопазването във Видин, за да бъде изготвена съвместна позиция и да бъде потърсено разумно, работещо решение на този проблем.
Настояваме за изясняване на причините, довели до днешното състояние на здравното заведение, за да бъдат избегнати бъдещи критични ситуации.
Гражданско обединение „Единни за промяна“ настоява Министерството на здравеопазването и Българското правителство да предприемат незабавни, но адекватни действия, по трайно стабилизиране състоянието на видинската болница“, се казва в позицията на гражданското обединение.

pooz

Сподели в социалните мрежи