Община Видин настоява за спешна среща със здравния министър за стабилизиране на болницата

sn-ses (2)

Организиране на спешна среща между здравния министър, ръководството на видинската болница, представители на медицинския персонал и общински съветници гласува днес на свое извънредно заседание Общинският съвет във Видин. Предложението бе отправено от председателя на групата съветници от „Единни за промяна“ Росица Кирова и единодушно одобрено от останалите групи в ОбС.
„Безспорно трябва да окажем подкрепа на видинската болница не само като съветници, а като граждани. И община Видин трябва да реагира светкавично на създалата се тежка ситуация. На тази среща е необходимо ясно и конкретно да бъдат представени проблемите, защото министърът, здравното министерство са тези, които имат правомощията и задължението да направят необходимите промени за запазване на здравното заведение и медицинските специалисти. На първо място трябват спешни мерки, които да осигурят адекватно заплащане на труда във видинската болница. Необходимо е набелязване и на дългосрочни мерки, с които да се утвърди и гарантира бъдещето и финансирането на болницата и здравните служители“, заяви Кирова. Тя и колегите й от „Единни за промяна“ заявиха подкрепа и за другото прието решение на извънредната сесия. Одобрено бе предложението община Видин да заделя ежегодно финансов ресурс със създаване на фонд „здраве“ от 250 000 лева, които единствено да бъдат използвани в подкрепа на трудовите възнаграждения на лекарите и медицинския персонал. Други 150 000 лева пък трябва да бъдат осигурени до края на тази година за заплатите в здравното заведение.
„Община Видин и Общинският съвет ежегодно гласуват пари за подпомагане на какви ли не дейности и наше задължение е сега да подкрепим видинските лекари и медицински сестри. Болница е имало преди нас, трябва да я има и след нас“, заяви още Росица Кирова.
Съветниците приеха и декларация с искане за незабавна финансова помощ за запазване на МБАЛ „Св. Петка“. Документът е адресиран до МС, премиера и здравното министерство.
По време на извънредното заседание съветниците изслушаха и представител на протестиращите здравни специалисти, от които над 100 души са подали колективно предизвестие за напускане. Старши рентгеновият лаборант Албена Попова, с 24 години стаж в болницата, с обида в гласа разказа как тя и колегите й са принудени да работят на три места, понякога по 24 часа в денонощието, за да могат семействата им да оцелеят финансово.

Сподели в социалните мрежи