logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Община Видин настоява за спешна среща със здравния министър за стабилизиране на болницата

Организиране на спешна среща между здравния министър, ръководството на видинската болница, представители на медицинския персонал и общински съветници гласува днес на свое извънредно заседание Общинският съвет във Видин. Предложението бе отправено от председателя на групата съветници от „Единни за промяна“ Росица Кирова и единодушно одобрено от останалите групи в ОбС.
„Безспорно трябва да окажем подкрепа на видинската болница не само като съветници, а като граждани. И община Видин трябва да реагира светкавично на създалата се тежка ситуация. На тази среща е необходимо ясно и конкретно да бъдат представени проблемите, защото министърът, здравното министерство са тези, които имат правомощията и задължението да направят необходимите промени за запазване на здравното заведение и медицинските специалисти. На първо място трябват спешни мерки, които да осигурят адекватно заплащане на труда във видинската болница. Необходимо е набелязване и на дългосрочни мерки, с които да се утвърди и гарантира бъдещето и финансирането на болницата и здравните служители“, заяви Кирова. Тя и колегите й от „Единни за промяна“ заявиха подкрепа и за другото прието решение на извънредната сесия. Одобрено бе предложението община Видин да заделя ежегодно финансов ресурс със създаване на фонд „здраве“ от 250 000 лева, които единствено да бъдат използвани в подкрепа на трудовите възнаграждения на лекарите и медицинския персонал. Други 150 000 лева пък трябва да бъдат осигурени до края на тази година за заплатите в здравното заведение.
„Община Видин и Общинският съвет ежегодно гласуват пари за подпомагане на какви ли не дейности и наше задължение е сега да подкрепим видинските лекари и медицински сестри. Болница е имало преди нас, трябва да я има и след нас“, заяви още Росица Кирова.
Съветниците приеха и декларация с искане за незабавна финансова помощ за запазване на МБАЛ „Св. Петка“. Документът е адресиран до МС, премиера и здравното министерство.
По време на извънредното заседание съветниците изслушаха и представител на протестиращите здравни специалисти, от които над 100 души са подали колективно предизвестие за напускане. Старши рентгеновият лаборант Албена Попова, с 24 години стаж в болницата, с обида в гласа разказа как тя и колегите й са принудени да работят на три места, понякога по 24 часа в денонощието, за да могат семействата им да оцелеят финансово.

Сподели в социалните мрежи