logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Цирк до последно

В очертаващото се последно за този мандат заседание Общинският съвет във Видин претупа две важни за общината и нейните граждани наредби – тази за синята зона и обществения ред.
Наредбата за организация на движението на територията на община Видин и Наредба 1 за опазване и поддържане на обществения ред били внесени в последния момент за разглеждане в постоянните комисии към ОбС, стана ясно в зала. Така съветниците (поне тази част от тях, които четат предложенията и не гласуват партийно под строй) нямали никакво време да ги обсъдят, отстранят недомислиците, с които преливат, както и да внесат допълнения. Самите наредби изобщо не били подложени и на публично обсъждане с гражданството, което тепърва ще бъде сюрпризирано с нови забрани и глоби от управляващото мнозинство.
Така наречената „синя зона“ отново предизвика бурни реакции от страна на съветниците от „Единни за промяна“, които четири години настояват да бъде въведен ред в града, а не само да се прибират такси от безразборното паркиране. „Организацията на движението е отражение на цялостната политика на сегашното управление“, заяви съветникът Милен Милчев, който заедно с колегите си отказа да гласува внесената набързо наредба, която няма да реши проблемите с движението и паркирането във Видин.
Тегленето на пореден кредит от общината (за плащания по проекта за централната пешеходна зона) също доведе до разгорещен дебат в зала. Общинският съветник от „Единни за промяна“ Вардан Папикян изрази несъгласие в края на мандата общината да поема нови дългове. „Малкият бизнес търпи огромни загуби от разрушаването на площада, а вие искате и лихви по кредити да плащат. Пари за панаир има, а за заплати на медицинските сестри – не“, каза Папикян.
В отговор кметът подхвърли, че ако общинските съветници се откажат от възнагражденията си, то и медицинските сестри щели да имат заплати. Репликата на градоначалника бе приета с одобрение от групата на „Единни за промяна“, чийто председател Росица Кирова поиска Общинският съвет да се лиши от възнагражденията си, за да се окаже помощ на медицинския персонал във видинската болница. Искането обаче бе отхвърлено с аргумента, че се нарушава процедурата – дневният ред на заседанието вече е гласуван и не може да се правят нови предложения.

Сподели в социалните мрежи