logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

На дунавски остров заловиха банда за трафик на хора

Престъпна група, занимаваща се трафик на мигранти и експлоатация на жени, е била задържана при съвместна акция на спецпрокуратурата и ГДБОП. Бандата е заловена по време на остров в Дунав. Акцията е била проведена на територията на Видин, Монтана, София.
Групата е работила основно в три направления – трафик на мигранти, трафик на жени с цел проституция, проверяват се и данни, свързани с палежи.
Мигрантите са превозвани с моторни лодки.
В неделя в ГДБОП била получена информация, че се планира прекарване на мигранти от София към Видин, а оттам с лодка, собственост на лидера на групата, до румънския бряг.
Деветима мигранти – трима мъже, три жени и три деца, превозвани в миниван, са задържани на първия тунел на магистрала „Хемус“. В хода на действията е установена и другата част от престъпната група, която е очаквала чужденците на остров в река Дунав в български териториални води. Независимо от опита им да избягат осмината членове на престъпната схема – всички те български граждани, са задържани благодарение и на подкрепата на служители от ГД „Гранична полиция“ и отряд „Кобра“ – СДВР.
Лидерът на групата е осъждан за убийство и има излежана присъда от 10 години. Сред членовете има и други хора с присъди. Разследва се и версията, че групата е имала логистична подкрепа, включително от хора от МВР.
(Снимки – МВР)
Image_7581703_128
Image_7581697_128

Сподели в социалните мрежи