logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Войната на пътя взе 8 жертви само за броени дни

Осем души загинаха, а близо 110 бяха ранени при тежки катастрофи само от 1 август до 4 август по пътищата на България. Статистиката е повече от стряскаща – през иначе приятния и отпускарски август, от близо 3 десетилетия насам, на пътя загиват средно по близо 100 души, пише „Труд“.
Статистиката на КАТ по месеци от 1990 г. насам категорично сочи, че пикът на жертвите е в трите месеци от лятото плюс септември. През това време на годината времето е топло, пътищата по-често са сухи, светлата част на деня е дълга, а хората пътуват през отпуските си. Въпреки благоприятните условия обаче, тогава стават и най-много катастрофи.
Два дни от седмицата са най-опасни за шофиране – събота и неделя, а часовете в тях са от 16 до 19 ч, сочат анализите на КАТ.
Така например, през миналата 2018 г. по пътищата в страната в събота и неделя са загинали 229 от всички 611 жертви, което прави над 37 % от всички загинали при катастрофи. Почти същото показва и статистиката за 2018 г.
Друг факт е, че 74 % от жертвите на катастрофи са по пътищата от първи, втори и трети клас, където има насрещно движение и най-често стават челни удари.
Затова бъдете внимателни на пътя, запазете своя живот, този на близките си и живота на останалите участници в движението!

Сподели в социалните мрежи