logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Росица Кирова пред „Дарик радио“: Нашата следваща цел е да влезем в парламента и да променим правилата

„Изминалите четири години за нас бяха интересни, много поучителни и изключително трудни. Трудни, защото в този Общински съвет ние бяхме единствената реална опозиция, единствената група, която никога не направи компромис с каквото й да е решение, свързано с Видин, с видинчани“. С тези думи председателят на групата общински съветници от „Единни за промяна“ Росица Кирова обобщи отминаващия четиригодишен местен мандат. В интервю за „Дарик радио“ Кирова изрази огромното си съжаление и в същото време тревога, че настоящата местна власт не е работила за обновление и благоустрояване на Видин и общината, отхвърляйки всяка добра идея и предложение, свързани със съживяване на района.
„Още в началото на мандата направихме жест на добра воля към досегашния кмет на Видин и му предоставихме някои от основните предложения за промяна облика на града, които са залегнали в програмата на „Единни за промяна“ от 2015 година. Първото сериозно предложение бе това как да се задели общински ресурс, по колко годишно и какви стъпки трябва да се предприемат, за да се разработят минералните извори в село Сланотрън. Не някой на хартия да пише, че ги е сертифицирал, признал или сега се е сетил, че съществуват. Все нелепости, каквито напоследък четем в социалните мрежи. „Единни за промяна“ предложиха на видинския кмет точно какво трябва да направи“, коментира Росица Кирова. За съжаление ръководството на община Видин не положи никакви усилия и отказа да се вслуша в разумните предложения.
„Ние, от „Единни за промяна“, имахме и други предложения, които, ако бяха реализирани, щяха да доведат до положителна промяна на Видин. За да развиваме града си като туристическа дестинация или фестивален и културен център, то трябва да имаме съответната инфраструктура. Едното ни предложение бе свързано с кооперативния пазар, който се намира на паркинга на стадион „Г.Бенковски“. Ако отидете там в съботните дни, то ще видите по тротоарите, в прахоляка и мръсотията, върху картони или вестници, насядали бабите от селата, нашите баби или дядовци, които продават своята продукция и зимнина. На 200 метра оттам има 11 дка общински терен, който е занемарен и осеян с незаконни постройки, тип бараки. Предложението ни бе районът да бъде благоустроен и превърнат във функционална зона – с подходяща настилка, помещения за съхранение на инвентара, санитарен възел и т.н. Срещу минимална такса, срещу 1 лев, можеше да се даде възможност на местните производители да излагат и предлагат стоките си в нормални, модерни условия. Пазарът би могъл да се организира два пъти седмично, а през останалите дни благоустроената зона да е място за отдих и игра на видинските деца. Ето това беше другото наше предложение – точно и ясно разписано как да стане. И какво се случи?! Тишина в залата. Предложението ни дори не бе допуснато за обсъждане в Общинския съвет.
„Единни за промяна“ представиха и редица още свои добри идеи. Друго наше предложение бе за коренна промяна на района при входа на град Видин, където сега гледката не е като за вход на областен град, а вход към сметище. Благоустрояването на кварталите, на жилищните райони, също можеше да бъде извършено за сметка на спестените средства от безумно похарчените пари за ремонта на площада“, посочи Росица Кирова и подчерта, че всички тези предложения са могли да се реализират със собствен ресурс на общината и за тях не са нужни огромни средства и централно финансиране.
„За четири години гражданското ни обединение увеличи рейтинга си, защото показахме, че сме принципни. Увеличихме последователите си. Ние не сме политическа партия, но успяхме да организираме масови протести, свързани с ускоряване на процедурите по изграждане на новия път Видин-Ботевград. И в резултат на това гражданско недоволство бяха постигнати конкретни резултати. Вече има обявени процедури за участъка Видин-Ружинци. Надявам се до края на годината да бъдат готови тръжните документи за Ружинци-Монтана… В началото на следващата година, ако по някаква причина българското правителство не реши да обърне отново гръб на Северозападна България, ще има избрани строители на цялата отсечка между Видин и Монтана. До 3-4 години ще имаме нов път“, заяви Кирова и с гордост поясни, че гражданско обединение „Единни за промяна“ е успяло да завоюва уважението да своите съграждани. По мнение на Росица Кирова, цялата тази огромна енергия на видинското гражданство, която бе събрана, би могла да даде резултати на местните избори. Би могла да даде резултати и за една по-голяма промяна, ако законодателството позволяваше това.
„Ние направихме всичко, което беше по силите ни. Винаги остава притеснението, че едно неучастие на следващите местни избори ще разпилее енергията на тези, които се събраха зад „Единни за промяна“. За голямо съжаление, с промените от 2016 година в изборните правила, гражданско обединение не може да участва като част от коалиция и не може да даде името си на местна коалиция. Името трябва да е на някоя от участващите партии. Това автоматично променя нещата за „Единни за промяна“. Ако издигнем независим кандидат от нашата група, подкрепен от гражданското обединение, то този наш кандидат не може да има своя листа за общински съветници. А вие знаете, че един кмет работи със своята група в Общинския съвет.
Преди 2 години се опитахме да регистрираме името „Единни за промяна“ на национално ниво и се оказа, че то е услужливо заето, но не ни казаха от кого. Има и още една причина, която ни спря. Стигнахме до извода, че за да има промяна тя трябва да е на централно ниво. Пирамидата трябва да се обърне. Ние грешим, опитвайки се отдолу нагоре да изградим нещо. Трябва да се започне отгоре. Да съберем нормални, читави хора, които да влязат в парламента. Това е нашата следваща цел – да влезем в парламента и да променим правилата“, допълни Росица Кирова.

Интервюто пред Дарик радио

 

Сподели в социалните мрежи