logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Почитаме Богоявление

Православната църква почита днес Богоявление – Йордановден, който е третият по значимост християнски празник през годината. Той е един от дванайсетте Господски и Богородични празници, известен с имената Кръщение Господне, Богоявление или Йордановден.
Според библейската легенда на този ден Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение“. Оттук идва и названието на празника – Богоявление.

Днес във Видин, в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ ще бъде отслужена Архиерейска Света Василиева литургия от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил.

Утриното богослужение е започнало в 7:30 часа, а в 9:00 часа – Светата Василиева литургия.

В 11:00 часа от храма ще тръгне литийно шествие, което ще премине през площад „Бдинци“ и Крайдунавския парк – до градския плаж при крепостта „Баба Вида“.

От 11:30 часа ще бъде отслужен тържествен Богоявленски водосвет на брега на река Дунав и ще се извърши традиционното хвърляне на Светия кръст във водите на реката.

Снимка: Видинска митрополия

Сподели в социалните мрежи