logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Хиляди хора с увреждания без лични асистенти

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до социалния министър Деница Сачева да бъдат предприети спешни мерки за защита на правата на хората с увреждания и на гражданите над 65 години, които от тази година останаха без лични асистенти, съобщават от администрацията на обществения защитник. Омбудсманът изтъква, че от началото на 2020 г. хиляди нуждаещи се хора са без подкрепа и възможност да посрещнат ежедневните си потребности – да излизат от дома си, да си осигурят необходимата храна и достъп до лечение.
По Закона за личната помощ хората с увреждания, които са с право на чужда помощ, трябва да получат асистентска подкрепа след оценка на индивидуалните им потребности. От действието на закона до края на тази година са изключени нуждаещите се, на които ТЕЛК/НЕЛК не им е определил ползването на асистенти, както и тези, които нямат експертно решение. Затова омбудсманът настоява за спешни и незабавни действия за разрешаването на този огромен проблем.

В отговор, разпространен няколко часа след позицията на омбудсмана, от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) обявиха, че в момента се търсят възможности за осигуряване на грижа за нуждаещите се от лични асистенти. Един от вариантите е и разработване на национална програма за предоставяне на грижи в домашна среда.

От 1 януари 2020 г. общо 12 978 души, които не отговарят на условията за включване в механизма за лична помощ, не получават тази услуга, показват данни на общините, изпратени в Агенцията за социално подпомагане. От останалите без лични асистенти общо 4 977 души са над 65-годишна възраст. Съгласно Закона за личната помощ до 31.12.2020 г. има ограничение за ползвателите на лична помощ и за максималния брой часове подкрепа, които могат да получат те. Според разпоредбите от лична помощ имат право да се възползват хора с 90 и над 90% вид и степен на увреждане, деца с право на чужда помощ и деца с 90 и над 90% степен на увреждане. В тази група обаче не попадат всички останали хора, които са получавали услуги в домашна среда, посочват от МТСП.

Ползващите механизма за лична помощ се увеличават прогресивно – от около 5 000 през септември 2019 г. до почти 20 000 до момента през първия месец на 2020 г. От ведомството напомнят, че това означава, че и разходите за обезпечаване на лична помощ нарастват прогресивно. По бюджета на МТСП за 2020 г. са предвидени общо 92.6 млн. лв. за лична помощ, както и близо 560 млн. лв. по програма „Подкрепа на и за хората с увреждания“.

Сподели в социалните мрежи