logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Православната църква почита паметта на Свети Ромил– духовен покровител на Видин.

Днес Църквата почита Св. Ромил Видински. Той бил отшелник, исихаст и книжовник. Родом бил от град Бдин (Видин). Майка му била българка, а баща му грък. Името, което получава при св. Кръщение е Руско (според гръцкия текст Райко). Родителите му не били много богати, но достатъчно, за да осигурят добро образование на сина си. Когато достигнал зряла възраст, родителите му решили да го задомят, но като разбрал за намерението им, той избягал в столицата Търново, в манастира „Св. Богородица Пътеводителка“, където и бил подстриган за монах с името Роман.

Неговото послушание и благоговение пред Бога и любовта му към болните и нуждаещите се, се виждало от всички братя, затова започнали да го наричат „Добрият Роман“. Като разбрал, че великият подвижник и исихат св. Григорий Синаит е дошъл да живее на българска земя в местността „Парория“, Роман оставил всичко и дошъл при него, за да се обучи във високите добродетели на истинския духовен живот, получил дара на постоянната молитва, на постоянното вдъхновение, на постоянните покайни сълзи, на боговдъхновеното поучение.

След злополучната за християните битка с турците при река Марица на 26 септември 1371 г. св. Ромил – като много други – бил принуден да напусне Атон, да се пресели с учениците си в Авлон (близо до Драч), а оттам – в Раваница (Сърбия), в манастира „Св. Възнесение“, където скоро и починал на 16 януари 1375 година.

Сподели в социалните мрежи