logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Грипна епидемия в половин България

От вчера такава има и в пет общини в Благоевградска област

Грипна епидемия от днес в област Бургас, в общините Севлиево, Трявна и Дряново. От понеделник в София, областите Кърджали и Хасково и община Луковит.

Такава бе обявена и в пет общини в Благоевградска област – Благоевград, Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово. От вчера – и в района на Велико Търново. В Кърджали училищата ще останат затворени до 3-ти февруари. Мерките срещу разпространението на грипните вируси включват още спиране на плановите операции, на имунизациите, на женските и детските консултации и забрана на свижданията в болниците.

За медиците симптомите на грип са лесни за разпознаване: кашлица, температура, болки в ставите. Лекарите препоръчват в никакъв случай да не се чака и да се залага на самолечение.

„Най-честото усложнение е пневмонията. При някой щамове пневмонията много рязко прераства в остра дихателна недостатъчност”, обясни Ангел Кунчев.

Засега в болниците има достатъчно място. А ако има нужда, лечебните заведения са готови да осигурят още.

Здравните експерти очакват пикът на грипа да е в началото на февруари. Но едва ли ще се стигне до национална епидемия, защото заболяването не се случва едновременно навсякъде.

Сподели в социалните мрежи