logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

134 743 души са посетили Белоградчик през миналата година

Интересът към Белоградчик продължава да расте, отчете местният съвет по туризъм на последното си заседание. През 2019 година градът на скалите е бил посетен от 134 743 души, което е рекорд за всички времена. По време на организирания туризъм с групи от бившите соцстрани броят на посетителите е бил около 100 000. 40 650 души от посетителите през миналата година са били чужденци, което също е рекорд. Две са най -посещаваните събития – фестивалът „Опера на върховете” и планинското велорали.

През 2019 година общината е отпечатала нови информационни материали за своите забележителности – скалите, историческата крепост „Калето” и пещерата „Магура”, на 10 езика. Освен английски, италиански, испански, руски, вече се раздават и материали на китайски език. Заради интереса към града врати са отворили 9 нови къщи за гости и 5 заведения за хранене.

Съветът по туризъм прие план за развитието на бранша през 2020 година. Ще бъде предлаган комбиниран билет за всички забележителности. Оперният фестивал ще има ново издание – в края на юли и началото на август. Велоралито ще се състои и тази година – на 5 и 6 април.

Сподели в социалните мрежи