logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Доброволци внасят петиция за закупуване на медицински хеликоптер

Днес доброволци ще внесат петиция в Министерски съвет, за да припомнят, че има огромна необходимост от закупуване на медицински хеликоптер. Страната е единствената в ЕС, която не разполага с такъв. През 2019 г. последният хеликоптер, който беше оборудван за спасяване в планина, беше продаден в Грузия.

Междувременно прекратиха издирването на изчезналите баща и син в Стара планина
Планинската спасителна служба прекрати издирването на баща и син в подножието на връх Ботев. Двамата са в неизвестност от сряда, когато времето рязко се влоши.

„Поводът за създаването на петицията беше състезанието в Банско и спасяването на алпинист в Рила от словашки екип. Ако в момента имахме хеликоптер, още първият ден можеше да намерим бедстващите в Стара планина. Вероятно вече е твърде късно”, заяви в „Здравей, България” инициаторът на петицията Владимир Христовски. Той допълни, че в инициативата са се включили над 8800 души.

„Получих и много писма. Голяма част от хората, които ми писаха имат загинали или пострадали близки, което ги мотивира да участват в петицията. Трябват ни поне 4 въздушни линейки. Ако се случат инциденти на няколко места, един хеликоптер отново няма да е достатъчен. Времето за реакция при въздушните линейки се скъсява много. Хората се дразнят от това, че държавата е готова да даде 55 милиона за правителствен самолет, но нямаме медицински хеликоптер”, каза Христовски. По думите му площадките за кацане у нас на подобен тип машина са 6 – в София, Варна, Бургас и Панагюрище.
За NOVA директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев заяви, че е необходима и законодателна промяна.

Сподели в социалните мрежи