logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

България отбелязва 147 години от гибелта на Васил Левски

София. Представителни формирования от Българската армия се включват в тържественото отбелязване на 147-ата годишнина от гибелта на Васил Левски в цялата страна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Ритуалите по отдаване на почит пред паметта и делото на великия син на България започнаха в Асеновград на 16 февруари с поход-поклонение на военнослужещите от 4-ти Артилерийски полк. Те поднесоха венци и цветя пред бюст-паметника на Апостола в Мулдавския манастир и участваха във възпоменателен митинг и панихида, изнесена от свещениците от Асеновградската духовна околия.

В 11.00 часа днес военнослужещи от 59-и батальон за ядрена, химична и бактериологична защита и екология ще поднесат венци и цветя пред бюст-паметника на Апостола на свободата в Парк „Пролет“ в Горна Оряховица.

В Стара Загора представителни части от състава на Сухопътните войски и Военновъздушните сили ще почетат паметта на Апостола с военен ритуал от 11.00 часа пред едноименния паметник в града.

В 18.00 часа военнослужещи от Плевенския гарнизон ще поднесат венци пред паметника на Васил Левски в квартал „Вароша” в Ловеч, а в Петрич на централния градски площад ще се състои факелно шествие и полагане на венци и цветя от военнослужещите от Бригадното командване – Благоевград.

Почетен караул от 101-ви Алпийски полк ще проведе ритуал по полагане на венци и цветя пред бюст-паметника на „Васил Левски“ в кв. „Райково“ в Смолян в 19.00 часа.

Във Видин отбелязването на 147 години от обесването на Апостола на свободата  ще започне утре от 10.30 часа със Заупокойна молитва в катедралния храм „Св. Димитър Солунски“, след което в  11.00 часа поклонение пред бюст – паметника на Васил Левски.

Представителни формирования и военният духов оркестър от 61-ва Стрямска механизирана бригада ще участват във възпоменателната церемония, с която ще се отбележат 147 години от обесването на Апостола на свободата в родния му град Карлово. Тя ще започне в 18.00 часа на площад „Васил Левски” и на нея ще присъства заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.

Сподели в социалните мрежи