logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Честита Баба Марта

1 март е денят на Баба Марта, един от най-българските празници. Баба Марта е символ на пролетта и на новия цикъл в природата.

Баба Марта е митичен персонаж в българския фолклор. В народните вярвания, представени в пословици и приказки, името ѝ е свързано с името на месец „март“. Три са месеците, които са персонифицирани в българските митични представи – януари, февруари и март.
Януари и февруари са представени като братя с лют характер – Голям Сечко и Малък Сечко. Баба Марта се смята за тяхна сестра, която ту е усмихната и добронамерена, ту непредвидимо зла.

Днес си връзваме мартенички за здраве, дълъг живот, плодовитост и изобилие. Според народното поверие, червеният цвят има силата на слънцето и дава жизненост на всяко същество, а белият символизира чистотата, невинността и радостта.

Обичаят за връзване на мартеница произхожда от древните българи, чиито ханове са връзвали мартеници на съплеменниците си за бойна сила, здраве и дълголетие. Мартеничките се носят до 9 март – църковния празник на Свети 40 мъченици или до 25 март – Благовещение. Може да се свали и при първото виждане на щъркел, на лястовица, кукувица или на цъфнало дърво.
През целия месец се извършват обреди за гонене на змии и гущери, както и гадания, свързани с някои прелетни птици.

Сподели в социалните мрежи