logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Българите са свили най-много разходите си в целия ЕС

Средно за ЕС спадът на оборота в търговията е с 10%

Българите са свили  най-много разходите си заради пандемията спрямо жителите на останалите страни от Европейския съюз. През март у нас, когато бяха предприети първите мерки срещу разпространението на коронавируса, оборотът в търговията на дребно е намалял с 18,1% спрямо предходния месец, обявиха от Евростат.

Това ни поставя на първо място сред страните от ЕС по свиване на разходите. Това вероятно е свързано с факта, че българите бързо реагират на сигнали за предстояща криза и съответно започват да пестят, пише „Труд“.

През месец март бяха въведени мерки за ограничаване на COVID-19 в повечето страни от ЕС. В резултат оборотът в търговията на дребно в страните-членки намаля средно с 10,4% спрямо предходния месец.

След нас по най-бързо свиване на разходите се наредиха Франция (-17,4%) и Люксембург (-16,4%). Топ пет на страните с най-голям спад в търговията на дребно се допълва от Австрия (-15,3%) и Испания (-14,4%). В ЕС има само една страна с минимален ръст на потреблението през март спрямо февруари и това е Ирландия (+0,1%).

Общо за страните от ЕС през март най-голям спад е регистрират в продажбите на дрехи, обувки и текстилни изделия – с 40%. Причината за това е както затварянето на магазини в редица страни, което беше част от мерките срещу разпространението на коронавируса, така и фактът, че новите дрехи и обувки са стоки, от които човек най-лесно може да се лиши по време на криза, когато не е ясно дали следващия месец ще има работа.

При търговията на дребно с електрически уреди и мебели намалението средно за страните от ЕС е с 16%. Общият спад в продажбите на нехранителни стоки е с 21,3%.

А търговията с горива е отбелязала намаление с 19,3%. Но покупките на храни, напитки и цигари са нараснали с 4,7%.

Спадът на потреблението е причината за икономическата рецесия, в която влезе както ЕС, така и повечето страни по света. Сега възстановяването на икономиката на България, а и на останалите страни зависи основно от това кога доверието на потребителите ще се възстанови, така че да започнат да харчат, колкото преди пандемията.

В България оборотът в търговията на дребно през март е намалял с 14,6% спрямо същия месец на миналата година, показват данните на Евростат. При свиването на пазаруването на годишна база ние влизаме в топ три сред страните от ЕС. Повече от нас са ограничили потреблението само във Франция (-16%) и Словения (-15,1%). Същевременно през март все още има редица страни с ръст на потреблението на годишна база като например Унгария (+3,5%), Румъния (+3,1%) и Ирландия (+3%).

Източник: Днес

Сподели в социалните мрежи