logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Над 3000 безработни се регистрират на ден в бюрата по труда, сред тях и много добре образовани

Около 96 000 са безработните, като на ден се регистрират около 3000 души. Това заяви зам.-социалният министър Зорница Русинова. Техният профил е на хора със средно и висше образование. Безработните са предимно в големите градове, сочи обобщението й.

В 11 области безработицата надхвърля 10% при 6,7 на сто средно за страната през март, когато беше обявено извънредно положение.
Най-високо е равнището във Видин – 14,9%, съобщиха от Агенцията по заетостта. На другия полюс е София-град с 2,3 на сто безработица. Средно за страната за едно свободно работно място се конкурират по седем безработни. Най-много безработни – по 19, се борят за едно свободно работно място в Сливен, а най-малко, съответно по трима, в Бургас и Варна.

Главният експерт „Пазар на труда“ на КНСБ Атанаска Тодорова също потвърди, че безработицата през март не е единствено сред ниско квалифициран персонал със средно и по-ниско образование.

„Процентът на регистрираните безработни с висше образование е 17,1. При близо 40 хиляди лица, които са се регистрирали през месец март, 57,9 процента са жени. Повече от 40% са лицата, които са на възраст над 50 години“, посочи Тодорова, цитирана от БНР. Данните сочат, че средното покачване на безработицата през март спрямо февруари е половин процент. Най-рязко се е повишило нивото й в Благоевград – с 0,9 на сто, а най-малко в Кърджали – с 0,2 на сто.

Сподели в социалните мрежи