logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Жестоки глоби за ГМО храните

Парламентът прие изцяло нов Закон за храните
До 70 000 лв. санкция за нарушителите

Нов Закон за храните въвежда сурови санкции за производители и търговци, които предлагат генно модифицирани храни без да предупредят потребителите. Това записаха депутатите, след като приеха окончателно Закона за храните.

До 35 000 лева ще бъде глобяван този, който произвежда или продава генетично модифицирани храни, или такива, съдържащи съставки, произведени от ГМО без да има разрешение за това и без задължително да го е отбелязал на етикета. При повторно нарушение санкцията е от 35 до 70 xил. лв.

Когато храната съдържа или се състои от ГМО над допустимата норма, то това задължително се изписва с думите “Съдържа ГМО” на опаковката на продукта с размер, не по-малък от 25% от площта й, с главни букви, с контрастен на останалата част от текста цвят.

Глоба ще се плаща и ако оператор пусне на пазара ГМО храни без да е получил разрешение от Европейската комисия по реда на Регламент (ЕО) №1829/2003, както и ако не е подал заявление до министерството на земеделието или до национален компетентен орган на друга държава членка за получаване на разрешение. Запазва се забраната при производството на храни за деца да се използват продукти или съставки, съдържащи ГМО.

Деца няма да могат да участват в реклами на храни и напитки, които съдържат мазнини, трансмастни киселини, сол/натрий и захар, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене. Забранява се тяхното участие и в реклами на генетично модифицирани храни и такива, за които има нормативно въведени ограничения за употреба от деца, пише още в закона.

Той въвежда и две нови обозначения на храните – “Добит в България” или “Продукт от България”. Те ще се поставят при условие, че основната суровина е добита в България и цялостната последваща преработка е извършена от местни преработватели, обясни земеделският министър Десислава Танева.

Информация за храните, включително тази на етикета, трябва да бъде на български език, а допълнително облепване не трябва да закрива или променя задължителната, приеха още депутатите.

Източник: Труд

Сподели в социалните мрежи