logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Започват дни на занаятите в крепостта „Баба Вида“

Във връзка с Европейските дни на наследството, които традиционно се провеждат през месец септември, се организират дни на занаятите. Инициативата е на Община Видин със съдействието на Регионалния исторически музей.

Поканени са занаятчии, които ще представят своята продукция във вътрешния двор на крепостта на 19 и 20 септември. Целта е да се покаже потенциала и разнообразието от занаятчийски изделия и богатството на нематериалното културно наследство. За всички ценители на ръчната изработка ще има сувенири от естествени материали, изкушаващи сладка от горски плодове, приготвени по стари домашни рецепти. Специално място е отредено на ножарския занаят, както и на умението за рисуване и гравиране върху стъкло, ръчно изработени свещи, сувенири от дърво.
От 20 часа през първия ден от събитието Ансамбъл „Дунав“ ще зареди посетителите с настроение, представяйки танци от Видинския край. Кулминацията на вечерта ще бъдат нестинарските танци в рова на замъка „Баба Вида“. Нестинарството съществува от хилядолетия по българските земи и се възприема като сакрален ритуал, който съчетава езически и християнски елементи.
Входът за посещение на занаятчийския базар е свободен.

Сподели в социалните мрежи