logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Започва акция на полицията под надслов „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Датата 16 септември е определена за Ден на превенцията, съобщи на брифинг комисар Петър Петров – началник на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин и напомни на участниците в движението да бъдат дисциплинирани и да спазват правилата. Безопасността на пътя зависи от поведението на всеки един от нас. Нека ние, възрастните, спазвайки правилата, да бъдем добрия пример за децата, призова комисар Петров.
Началникът на отдел „Охранителна полиция“ представи данни за пътните инциденти с деца през лятната ваканция. От 1 юни до 31 август 2020 г. при пътнотранспортни произшествия на територията на област Видин са пострадали 19 деца. Осем от тях на възраст до 10 години, пет – на възраст от 11 до 14 години и шест деца на възраст от 15 до 17 години. 15 деца са пострадали като пътници в превозни средства, едно дете пешеходец и три деца, като водачи на МПС.
От 1 януари до 31 август 2020 г. по пътищата в региона са възникнали 208 пътнотранспортни произшествия с 10 жертви (пет от тях при катастрофи през месец август) и 87 ранени лица. За същия период на 2019 г. катастрофите са били 287 с четири жертви и 64 ранени лица.

В началото на новата учебна година видинските пътни полицаи, съгласувано с РУО и училищните ръководства – при присъствено обучение и при спазване на мерките срещу COVID-19, ще запознаят по подходящ начин родителите и педагозите с рисковете за тежки пътни инциденти с деца и ще отправят практически препоръки. Целта е за пореден път вниманието на децата и възрастните да бъде насочено към рисковите пешеходни проходи, кръстовища и участъци, към необходимостта от ежедневен родителски надзор и съпровождане на най-малките до училище и обратно у дома.

Във връзка с откриването на учебната година служителите от отдел „Охранителна полиция“ в областната дирекция и районните управления на МВР във Видин, Белоградчик и Кула създадоха организация и предприеха превантивни мерки за опазване на обществения ред и осигуряване безопасността на движението по пътищата и улиците в районите на училищата и на детските градини в региона.
В проведена поредица от работни срещи с представители на РУО, общините и охранителни фирми служителите на полицията съгласуваха механизмите за взаимодействие и начините за бърза връзка помежду им през новата учебна година.
Обезпечаването на обществения ред, противодействието на уличното наркоразпространение и сигурността на децата и учениците остават приоритет в работата на полицейските служители в област Видин. Продължават системните проверки в питейни и увеселителни заведения за контрол по спазване изискванията на Закона за закрила на детето, касаещи недопускане присъствието на малолетни и непълнолетни лица в тях, както и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на деца. При присъствено обучение през новата учебна година ще продължат и беседите в рамките на Националната програма „Работа на полицията в училищата“.

Източник: Пресцентър на МВР Видин

Сподели в социалните мрежи