logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Историци организират беседа за „Последните дни на Видинското царство“

На 17 септември в крепостта „Баба Вида“ ще се проведе беседа на тема „Последните дни на Видинското царство“ Ще бъдат представени сведения, според които политическият живот на Видинското царство продължава до 1422 година, съобщава историкът от Регионален исторически музей Видин Калин Виденов в интервю за Радио Видин.

„Съществуват поредица от сведения, които се отнасят до първите десетилетия на 15 век, където името България продължава да съществува като държавно-политическо понятие. Някои от тези сведения са познати, други не чак толкова много, но те се разглеждат от гледна точка на това, че краят на българската държава и Видинското царство е настъпил през 1396 година. Така че, ние ще представим част от тези сведения, че българската държава продължава да съществува до 1422 година и краят на Видинското царство се свързва със смъртта на Константин II Асен.“

На 17 септември се навършват 598 години от смъртта на Константин II Асен – единственият син на цар Иван Срацимир. Според съществуващите сведения той умира на 53-годишна възраст в Белград.

Събитието ще се състои на 17 септември, четвъртък, от 11:00 часа, в крепостта „Баба Вида“.

Източник: Радио Видин

Сподели в социалните мрежи