logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Откриват обновения параход „Радецки“

На 18-и септември 2020 г. (петък) от 11:00 ч., в град Козлодуй ще се състои официалната церемония по откриването на реновирания „Параход Радецки”. Ремонтът е направен в продължение на три месеца в румънския град Браила. Реновиран е корпусът и надстройките на кораба, рулева система, кингстонови сандъци, котвени вериги и е направен основен ремонт на гребни и двигателни колеса. След пристигането на кораба в България експертите на Националния исторически музей са започнали работа по обновяването на музейната експозиция. Тя е посветена на националния герой Христо Ботев и проследява историческите събития от май 1876 г.

Освен организацията, подготовката и бойния път на Ботевата чета, експозицията цели да разкаже историята на превърналия се в реликва параход „Радецки” и неговата съвременна реплика, построена през 1966г. в резултат на безпрецедентна кампания за набиране на средства.

Корабът е регистриран като плавателно средство и подлежи на техническинадзор от компетентните органи, което му дава право да плава в акваторията на река Дунав.

Източник: БНТ

Сподели в социалните мрежи