logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Всички фирми излизат на свободния пазар на електроенергия от октомври

Към момента лицензирани търговци на ток, от които бизнесът може да избира, са 49. В същото време 300 000 са малките фирми, които трябва да излязат на свободния пазар. До 10 септември те трябваше да си изберат нов доставчик, който в следващите 20 дни да придвижи цялата документация по извеждането им на свободния пазар. По информация на Министерството на икономиката това вече са направили 20% от фирмите.

Всички останали имат гратисен период от 9 месеца, в който да си изберат търговец, а дотогава чрез така наречените типови договори ще получават ток от свободния пазар чрез ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про.

От Министерството на енергетиката предупреждават фирмите да използват гратисния период и да си изберат търговец, в противен случай от лятото на следващата година ще получават ток от доставчик от последна инстанция.

Изборът на търговец не означава, раздяла с ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про. Трите енергодружества и в бъдеще ще поддържат жиците, подстанциите и трансформаторите, ще отстраняват авариите и ще отчита електромерите, за което клиентите ще плащат мрежови такси.

Според разчетите на Министерството на енергетиката на 1 юли следващата година и битовите потребители трябва да получават ток от борсата. До тогава обаче трябва да стане ясно как ще бъдат защитени енергийно бедните, около 400 000 души според Евростат и каква ще е съдбата на обществения доставчик НЕК, след като вече няма да доставя ток за бита.

Сподели в социалните мрежи