logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Природонаучния музей в Белоградчик се сдоби със скален орел

Природо-научният музей в Белоградчик получи дарение – препариран екземпляр от вида „Скален орел”. Експоната бе предаден от инж. Людмил Иванов – Директор на РИОСВ – Монтана. Птицата е възрастна, около 50 см височина на торса и размах на крилете – над 180 см.
„Орелът е конфискуван, тъй като това е защитен вид и не може да се притежава от частни лица. Смятаме, че неговото място е в музея и смятам, че той си намери най – накрая дома, където хората могат да го виждат, да е изложен и да краси експозицията“– отбеляза инж. Иванов.
Малко известен факт е, че единственият природонаучен музей в Северозапада се намира в Белоградчик.
В залите на музея са изложени препарирани видове животни, яйца от птици, хербаризирани растения, много снимки. Някои от птиците са от редки и защитени видове, които могат да се видят само в музея. Сред тях са скален орел, синя гарга, белоглав лешояд, бухал, черен щъркел, сокол орко, горски сънливец, видра, златка. Има и кафява мечка, обитавала преди век района.
Флората също е представена от уникални растения – сръбска рамонда, български ерантис, томасиниев минзухар, пурпурна метличина, стефчова тръстика.
Посетителите могат да видят препарирани вълк, сърна, благороден елен, лисица, дива котка, дива свиня, а сега и скален орел.

Сподели в социалните мрежи