logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Откриха централния вход на римския град Бонония от IV-VI век

15 века история разкриват археолозите в антична Бонония, казва за БТА доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей /НАИМ/ към БАН. Той уточни, че Видин е българският град, в който има най-добре запазени архитектурни останки от три епохи – римската, средновековната и османската.
Тази година археолозите са открили централния вход на римския град Бонония от IV-VI век.

Доцентът определя разкопките като „безспорно най-успешния археологически сезон на този обект“. Обектът се намира в центъра на Видин в кв. Калето, в жилищен квартал в непосредствена близост до Професионална гимназия „Михалаки Георгиев“ . В археологическите разкопки са участвали около 30 работници и екип от 10 души археолози.

В последните две седмици от разкопките са разкрити доста сериозна широчина на стените от почти пет метра. Те са запазени във височина до сегашното ниво на кварталите на Видин. Категорично крепостното съоръжение на Бонония е най-сериозното фортификационно съоръжение в България, сравнимо единствено с крепостното съоръжение в съседна Сърбия – Феликс Ромуляна. В Бонония крепостните кули са десетоъгълни и имат диаметър от 25 метра. Стените на крепостта са широки повече от 4 метра, а проходът на западната порта, открита сега, е над 5 метра. Тези размери нареждат крепостната стена на Бонония сред най-големите фортификационни съоръжения у нас от всички исторически епохи. Двата римски града Бонония и Феликс Ромуляна са изграждани в една епоха, началото на 4 век, по времето на император Константин Велики.

До момента разкопките показва дълбочина на пластовете над 4 метра- това е историята на града от пети до двадесет и първи век, тоест 15 века история.

Под това ниво най-вероятно могат да се разкрият находки от още четири века, така че обектът “ Антична Бонония“ има много потенциал – както в дълбочина, така и в територията зад крепостната стена, подчерта доц. Димитров.“Цялата археологическа ситуация, която разкриваме е изключително добре запазена. И това е един много голям шанс за Северозападна България. С наличието на запазени изцяло или части от тези огромни крепостни стени и сградите, които ще се открият зад тях, обектът може да се превърне в един прекрасен археологически парк. Целта не е само да разкрием какво ни разказва археологията и науката, а този археологическия паметник да се социализира, сподели ръководителят на разкопките.

Най-ценното, което е разкрито при тези археологически разкопки, е добре запазената архитектура, която се вижда дори над терена. Това са и едни от най-сериозните крепостни стени, които са откривани в България“, категоричен е доц. Димитров.
„Винаги съм казвал и продължавам да го повтарям – Видин е единствения български град, в който има крепостни стени, съоръжения и сгради от три епохи: от Римската – крепостта Бонония, от Средновековната – замъкът Баба Вида и от Османската – укрепителната система на Калето. И има изключителен шанс те да бъдат запазени и да бъдат елемент от културния туризъм, категоричен бе археологът.

Сподели в социалните мрежи