logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Ръст на катастрофите с повече загинали през последните месеци във Видинско

Повече катастрофи са станали през последните три месеца, в сравнение със същия период на 2019 година. С шест повече са и загиналите лица. Това става ясно на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата във Видин.

За последните три месеца се отчитат повече ПТП в сравнение със същия период на 2019, загиналите лица са с 6 повече.

Според гл. инсп. Владимир Герасимов – началник Сектор „Пътна полиция“ – Видин 97 ПТП със 7 загинали и 49 ранени е равносметката за последното тримесечие на тази година. В сравнение със същия период ПТП са се увеличили с 28, а ранените са със 6 лица повече“.

Най – честата причина за ПТП е несъобразената скорост, следват отнемане на предимство, употреба на алкохол, неспазване на дистанция, неправилно изпреварване.

Във връзка с увеличения брой на пътните произшествия Сектор „Пътна полиция“ създава профил на водачите и на загиналите лица:

„Първото, което направихме, е да профилираме загиналите лица, създадохме и профил на водачите, които са предизвикали ПТП-та. Изводите – млади хора, употребили алкохол и са управлявали МПС с висока скорост и в тъмната част на денонощието. Профилът на жертвите – пешеходци, с нисък социален статус, с нарушена психика, били са в нетрезво състояние и са се движили извън населените места.“

За периода 1 юли – 30 септември 2020 година най-много загинали има на територията на община Видин – 6, община Димово има 17 ПТП-та с 6 ранени, Ново село – 3 ПТП-та с 1 загинал, на територията на общините Макреш, Грамада, Чупрене, Бойница няма реализирани катастрофи.

Източник: Радио Видин

Снимка: Радио Видин

Сподели в социалните мрежи