logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Архангелова задушница е, почитаме паметта на мъртвите

Днес Православната църква отбелязва Архангелова задушница.

Архангеловата задушница, наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, е една от трите най-големи задушници според православния календар.

Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден – защото събота е отредена за ден на покойниците. На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, както и вечна признателност на загиналите в редовете на Българската армия.

Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

Името „Задушница” произлиза именно от значението на този ден – молим се „за душата” на почиталите.

На Архангелова задушница се правят помени или, наричани още – раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори на непознати.

В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете, каквото пожелаете. Житото символизира възкресението, хляба и виното – за спомен на Христовата жертва за нас.

Сподели в социалните мрежи