logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Дарена икона на свети Мина за катедралния храм посрещат днес във Видин

Икона на свети Мина за катедралния храм „Свети великомъченик Димитър Солунски“ посрещат днес във Видин. Дарението е от собственичка на верига магазини. Иконата е богато украсена, с височина метър и половина. Изработена е от зографите Антония и Димчо Димчовски, чието дело е иконата на свети Димитър, дарена за празника на града, казва за Радио Видин председателят на катедралния храм „Свети великомъченик Димитър Солунски“ архимандрит Самуил: „Жената, която има желание да подари иконата, е пожелала да не бъде това някаква малка икона и да не е образ, който е по-скромен. Пожелала е образът да бъде достолепен, великолепен, прекрасен. Иконата е нарисувана от едни от най-добрите зографи в България, и не само в България.“

Иконата на светеца ще бъде посрещната от духовници и миряни в 16.30 часа до Речната гара, след което ще бъде отнесена с литийно шествие до храма.

От 17 часа в катедралния храм ще бъдат отслужени тържествен водосвет и празнична вечерня.

На 11 ноември, когато честваме паметта на свети Мина, от 8:00 часа ще започне празничната утреня. От 9 часа ще бъде отслужена Божествена литургия, която ще води Видински митрополит Даниил заедно със Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, Велички епископ Сионий и духовенство от града и епархията.

Сподели в социалните мрежи