logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Самолечението е опасно алармират от Български лекарски съюз

Във връзка със зачестилите публикации в социалните мрежи и сайтове, написани от лекари и представящи се за такива, в които се съдържат конкретни терапевтични схеми за домашно лечение на симптоми на Covid-19 или на положителни на Covid-19 пациенти, от БЛС заявяват:

Самолечението е изключително опасно! Част от медикаментите, които се тиражират, биха могли да доведат до свръх натрупване в организма.

Някои от препоръчваните лекарства, могат да причинят внезапно и остро кървене в организма, а други от тях са откровено безполезни в ситуацията и представляват търговска реклама на хранителни добавки.

Протоколите, които се публикуват в научните издания, не съдържат конкретни търговски марки. Те са предназначени за квалифицирани медицински лица, които съобразяват индивидуалното състояние на пациента и не могат да служат за самолечение.

Срещаната повторяемост на препоръчваната терапия от лекуващите лекари на симптоматиката на остро вирусно заболяване е привидна. Тя е съобразена с индивидуалното състояние на пациента и не може да се използва като универсално лекарство за всички. Отпуснатото на близък лекарство не трябва да се взема без консултация с лекар.

От Български лекарски съюз призовават гражданите при симптоми да се обърнат към личния си лекар, който ще им назначи индивидуална терапия. „Нека да бъдем отговорни и да не се доверяваме на публикации, които ни „лекуват“. Самолечението е опасно!“, предупреждават лекарите.

Източник: Български лекарски съюз

Сподели в социалните мрежи