logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

За поредна година България е страната с най-много загинали по пътищата в ЕС

За поредна година България се нарежда на последно място по безопасност на движението с най-много загинали на глава от населението в ЕС. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ Илия Тодоров, експерт в Българската асоциация на пострадалите при катастрофи по повод Световния ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия, който тази година отбелязваме на 15 ноември. „За 2020 година се очакваше драстичен спад на загиналите по пътищата у нас заради ситуацията с коронавируса и редуцираното пътуване“, поясни той, като отчете, че действително се наблюдава лек спад спрямо предходната година, но той не е в очакваните размери.

„Факторите за катастрофите са наистина много. Първо те са вътре в нас – нашето поведение, спазването на правилата, толерантността и всички действия и решения, които предприемаме като водачи или пешеходци. Със сигурност обаче значение има и инфраструктурата, и автопарка. Тези компоненти никак не са в наша полза и затова ние за поредна година завършваме на последно място по безопасност на движението, тоест с най-много загинали на глава от населението в ЕС“, обяснява експертът.

Според Илия Тодоров тежкото наказание за пътнотранспортно произшествие със загинал няма да помогне на превенцията. Санкциите за нарушаване на правилата за движение обаче трябва да са по-строги и да се налагат преди да се стигне до най-тежкото престъпление.

Източник: Радио „Фокус“

Снимката е илюстративна

Сподели в социалните мрежи