logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Благотворителна кампания отново набира компютри за ученици в нужда

За втори път „Фабрика за идеи“ и „Резиденция баба“ търси монитори за компютри за ученици, които нямат възможност да си закупят. По този начин ще се подпомогнат учениците, които до момента са нямали възможност да учат дистанционно заради ситуацията с COVID-19.

„Дари устройство“ започва още през април, а това е втората такава кампания, чрез която „Фабрика за идеи“ искат да помогнат по някакъв начин на децата, които нямат възможност да си купят компютри, за да учат дистанционно.

„Достъпът до образование е конституционно гарантирано право. За съжаление, излизайки в дистанционно обучение, държавата не намери начин да гарантира достъпа до образование на всички деца. До нас постоянно пристигаха сигнали за недостиг или за деца, изпаднали от образователния процес заради липса на устройство“, обяснява в интервю за БНТ Янина Танева.

„Фабрика за идеи“ работи в един от най-бедните региони – в Северозапада.

„Разбираемо е, но не е допустимо, не бива да го допускаме като граждани и като хора, защото колкото повече се разтваря тази бездна между децата, имащи достъп до образование, и тези, които нямат – толкова повече обществото ни ще бъде не общество, а едни разделени групи хора, които нямат какво да си кажат“, смята Танева.

През април са раздадени около 120 устройства, предимно в област Видин. Но сигнали вече са пристигнали и от областите Ямбол, Смолян и Русе.

Всеки може да дарява, но също така е важно, който има нужда, да подаде сигнал.

Източник: БНТ

Сподели в социалните мрежи