logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Пътна полиция с апел: Съобразявайте се със зимните условия и ситуацията на пътя

Пътните настилки са предимно мокри, по усойните и планински райони частично заледени, обработени и проходими при зимни условия.

Дъжд вали в района на Благоевград, Бургас, Варна, В. Търново, Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, гр. Бяла /обл. Русе/, Сливен, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

Сняг вали в района на обл. Враца, обл. Габрово, обл. Кюстендил, обл. Ловеч, обл. Монтана, обл. Перник, обл. Плевен, обл. Разград, обл. Русе, обл. Силистра, Пампорово, Рожен /обл. Смолян/, обл. София, проход „Шипка“ /обл. Ст. Загора/.

При зимна обстановка се увеличават рисковете за пътни инциденти. Затова Пътна полиция обръща внимание на всички участници в движението да се съобразяват с условията и стриктно да спазват правилата за движение съгласно Закона за движение по пътищата.

От Пътна полиция припомнят и основните правила за поведение на водачите при зимни условия: да не поемат на път без колите им да са подготвени; задължително в превозното средство да има вериги за сняг, които при необходимост да се поставят на гумите на колите; препоръчително е преди тръгване на път всеки водач да взема със себе си топли дрехи, вода и храна; добре е при планиран дълъг път през зимата водачите да се осведомяват за прогнозата за времето и да проверяват предварително актуалната пътна обстановка. На дълъг път да управлява винаги най-подготвеният водач.

При възникване на ситуация и въвеждането на временна организация, водачите, особено на товарни автомобили, да се съобразяват и изпълняват указанията за това.

Основни правила за поведение на пешеходците: по възможност да носят по-ярки дрехи, които да ги правят по-лесно забележими на пътя; да пресичат само на определените за целта места и то след като внимателно се огледат; да не забравят, че ползването на мобилни телефони разсейва, затова е добре по възможност да не се ползват при пресичане.

Пътните настилки в Северозападна България са предимно сухи, по усойните и планински райони частично мокри, обработени и проходими при зимни условия, съобщават за Радио Видин от областните пътни управления. Снегопочистващите машини са в готовност при нужда да започнат работа, има достатъчни количества сол и пясък за посипване на пътните настилки при заледяване.

Снимката е илюстративна

Сподели в социалните мрежи