logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Окончателно: Ограниченията се удължават до 31 януари

През изминалата седмица общо 18 907 са излекуваните пациенти с ковид. Общо в страната 52% са заетите легла за неусложнени пациенти – в Шумен, в Бургас, в Търговище, Варна, Русе, Ямбол и Сливен са над 65 на сто, каза в началото на редовния брифинг днес здравният министър проф. Костадин Ангелов и обяви следните окончателни мерки:

Нощните заведения, игралните зали, казината ще продължат да бъдат затворени до 31 януари. Ресторантите и спортните зали – също остават затворени до 31 януари; детските ясли, градини и училищата за децата от първи до четвърти клас ще отворят от 4 януари; забраните за моловете остават в сегашния вариант; от 1 януари ще отворят музеи, галерии.

Относно компенсациите социалният министър Деница Сачева обяви, че до момента има 4019 заявления от работодатели за почти 20 000 работници за малко над 9 млн. лв. Извършени са плащания към 230 работодатели, ще продължат да се извършват до Коледа и между празниците. До 31 декември остава мярката 24 лв. на ден. Но от Нова година по предложение на браншовите организации тя ще се трансформира в 75% от осигурителния доход на заетите. Това ще бъде обезщетението от 1 до 31 януари, обяви още Сачева.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че от понеделник ще бъде отворена платформата, през която бизнесът може да кандидатства за подкрепа по мерките, разработени съвместно с НАП. Същевременно, след като вече има нотификация от Европейската комисия, веднага след Нова година ще има възможност да стартира и мярката в помощ на т.нар. „големи малки предприятия“ с оборот над 500 000 лева. Министърът на икономиката заяви още, че съвместно с главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев ще проведат разговори с големите търговски вериги за по-стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Сподели в социалните мрежи