logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Пътищата в Северозапада са сред най-смъртоносните в ЕС

България присъства с три региона в черната класация на Евростат относно пътната безопасност и броя смъртни случаи при катастрофи през 2018 година. Статистиката показва, че Северозападният регион е на пето място по най-много загубили живота си на милион население – 114.

Официалните данни сочат, че през анализираната година е имало 1,23 млн. катастрофи с ранени на територията на ЕС. Загинали са над 23 хил. души. Средно това означава, че 52-ма души на милион население в ЕС губят живота си в автомобилна катастрофа. В топ 10 на пътищата с най-много загинали в автомобилна катастрофа влизат още два български региона – Югоизточният и Североизточният , две белгийски провинции и два румънски региона. Югоизточният заема осмото място със 109 смъртни случая на милион население, а Североизточният регион е на девето място със 108 смъртни случая в катастрофи на милион население.

Пътищата в Северна България и особено в Северозападна са изостанали драстично в развитието си, казва пред Радио Видин експертът Диана Русинова и обобщава, че през настоящата година се отчита спад на пътнотранспортните произшествия.

„Положиха се усилия за ремонт, реконструкция и рехабилитация, както и разширение и строителство на магистрали, но ресурсът е насочен предимно към Южна България. Вашият регион е забравен. Всички искаме да си купуваме нови автомобили, защото предполагат повече сигурност, но е същата ситуация и с пътищата – те имат нужда от подобряване. Когато една инфраструктура не е подходяща за съвременните условия, резултатът е видим. Трябва да се отбележи, че има подобрение в статистиката – спадът на ПТП-тата спрямо 2019 година е с над 20 %. Голям е спадът на броя загинали през 2020 година – за последните четири години това е най-ниското число. Трябва да съсредоточим усилия за изграждане на един устойчив модел що се касае до инцидентите с тежкотоварните автомобили – те обикновено завършват със смъртен случай. Аз оставам в очакване за пускане на модерните пътища – Е-79, пътят Враца-Мездра-Ботевград, за пътя от Враца до Монтана и този до Видин. През последната година се забелязва подобрение на диалога с държавните институции – Агенция „Пътна инфраструктура“, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата, МРРБ. Държавата често не се вслушва в експертите. През последните 30 години не е правено почти нищо в насока подобряване условията по пътищата, така че ще отнеме време“.

Източник: Радио Видин

Снимката е илюстративна

Сподели в социалните мрежи