logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Радина Кирилова от ГПЧЕ „Йордан Радичков“със стипендия на „Американска фондация за България“

“Уважаеми стипендианти на „Американска фондация за България – клон България“, Вие сте избрани да получите парична награда за вашите усилия, труд и умения, които надхвърлят изискванията на задължителните образователни стандарти. Всеки от вас заслужава да бъде поощрен и награден за това, което прави извън учебните си задължения.”

Ето тези думи прочете за трети път едно целеустремено момиче, което от първия ден в ГПЧЕ „Йордан Радичков“ не спира да мечтае, да се труди упорито и да превзема един след друг върховете на знанието.

Високите и постижения се дължат на упорития и труд и на любовта и към френския език, защото тя отрано е осъзнала, че само английски в съвременния свят не я прави конкурентноспособна, че колкото повече езици владееш, толкова повече светове се откриват пред теб, толкова повече възможности за реализация имаш.

Радина Андреева е един от активните участници в многобройните изяви и проекти, по които работи училището. През изминалата и настоящата година тя е участвала в многобройни състезания и олимпиади – национален кръг на Националната олимпиада по френски език, състезанието по превод от френски и английски на ВТУ „Св. Св Кирил и Методий“ , Трансформации 2020, където печели поощрителна награда по френски език, националния кръг на състезанието по английски Longman, втори кръг на състезанието по английски Hippo и др.Тя е и част от екипа, който участва в « Défi lecture LV2 » – „Предизвикателството да четеш“ – състезание по четене на художествена литература на френски език, организирано от Френския Институт в София.

Нейните интереси не се ограничават само в чуждите езици; тя се е представяла успешно и е печелела награди и за участията си в литературен конкурс “ Никола Вапцаров”, литературен конкурс “Петя Дубарова”, поощрителна награда от литературен конкурс “Любовта и свободата”, както и второ място за разказ от литературния конкурс на името на Йордан Радичков, патрона на училището.

Многостранните и разнообразни интереси подтикват Радина да се включва и изявява и в други сфери: ученически театрален клуб, музикалната формация на училището, клуб Интеракт.

От 2004 година „Американска фондация за България“ дава стипендии на български ученици за техните изключителни постижения в обучението, в извънкласните дейности и отличен успех. Вече няколко хиляди млади българи са били част от тази програма – медалисти от международни олимпиади по природни науки, носители на награди от международни музикални конкурси, национални първенци по изкуства, литература и чужди езици.

Сподели в социалните мрежи