logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Астрономическата зима започва с рядко небесно явление

Днес в 12 часа и 2 минути настъпва астрономическата зима и зимното слънцестоене. Със зимното слънцестоене идва и най-дългата нощ в Северното полукълбо и най-краткият ден в южната част на света.

Веднага след залеза на слънцето днес, ниско над югозападния хоризонт, ще се наблюдава рядкото небесно явление – двете най-големи планети от Слънчевата система – Юпитер и Сатурн, ще се „сближат“ видимо на небето до такава степен, че човешкото око трудно би ги разделило като два отделни обекта. Подобно сближаване на Юпитер и Сатурн се случва приблизително на всеки 20 години, но този път то ще е едно от най-големите, съобщават за БТА от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория на БАН.
Последните почти толкова „близки съединения“ на двете планети са били през 1623 г. и 1226 г. В действителност „сливането“ ще се случи само видимо на земното небе, докато разстоянието между планетите гиганти няма да е малко. На 21 декември те ще бъдат разположени на почти 740 милиона километра една от друга, информират астрономите.

Това явление ще може да се наблюдава от цял свят, но Европа, включително и България, попада в най-добрата зона за наблюдение, като за нас това приближаване ще бъде най-голямо.

Астрономите отбелязват, че компютърни симулации на собствените движения на планетите от слънчевата система показват, че такова изключително видимо приближаване на Юпитер и Сатурн се свързва с годината на появяването на Витлеемската звезда. Много е вероятно точно сближаването на тези две планети преди 2020 години да е именно знамението, предвестяващо надеждата за доброто.

Сподели в социалните мрежи