logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Видинският митрополит ще оглави богослуженията в памет на Ромил Видински

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил на 15 януари, петък, от 20:00 часа, в митрополитския храм Св. Николай Мирликийски Чудотворец, град Видин, ще започне всенощно бдение за празника на светеца. Бдението се очаква да продължи до около 02:00 часа.

На 16 януари, събота, богослужението ще започне в 08:30 часа в храма с часове, а от 09:00 часа, ще бъде отслужена архиерейска божествена света Литургия.

Свети Ромил е роден в град Видин в началото на IV век. Майка му била българка, а баща му – грък. При св. Кръщение бил наречен Руско. Заможността на родителите и неговата даровитост му дали възможност да получи добро образование, с което възхищавал всички около себе си.

Когато пораснал, родителите му поискали да го задомят, но той избягал тайно от тях в столицата Търново и в манастира „Св. Богородица Пътеводителка“ бил постриган за монах с името Роман. Неговото безпрекословно послушание и благоговението му пред Бога, неговото мъдро смирение и любов към всички и най-вече към болните били известни на всички братя в търновската „Света Гора“ и в местността „Устие“, обитавани от множество монаси, та всички започнали да го наричат „Калороман“ по гръцки или „Добрият Роман“ по български.

Сподели в социалните мрежи