logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Нов тест измерва имунитета срещу COVID-19 преди и след поставянето на ваксина

От УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ София съобщават, че в  Клиничната им лаборатория е  въведен нов тест за оценка на имунитета срещу COVID-19.

Това е количествен метод, който измерва антитела от клас G, включително вирус неутрализиращи антитела. Тези антитела са щитът, който се задейства в организма, когато вирусът се опита да ни атакува. Методът е разработка на американски производител и получи CE марка в началото на тази година.

В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и към момента има тест, с който се измерва наличието на антитела IgG, насочени срещу  нуклеокапсидния протеин (NCP) от вътрешността на вируса. Неговата роля е по-скоро да покаже дали човек се е срещал с вируса или не. Докато новият метод е с повишена чувствителност към шиповидния протеин (Spike, S), който се намира на повърхността на вируса.

„Шиповидният протеин привлече вниманието на учените, защото има ключово значение за проникване на вируса вътре в клетката гостоприемник.  При среща със SARS – CoV – 2 имунната ни система започва производството на антитела като основно те са насочени към нуклеокапсидния и шипестия протеини. Не всички антитела обаче имат неутрализиращ ефект. Неутрализиращи антитела се образуват основно срещу  Receptor binding domain (RBD) на S – протеина, т.е.  срещу тази част от вируса, която е отговорна за връзката му с клетката гостоприемник.

Колкото повече са антителата срещу RBD, толкова по-защитен е човек“, обяснява д-р Ирена Иванова, началник на Клинична лаборатория в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Ваксини, базирани на RBD (антиген или неговата mRNA), каквито са тези на Pfizer-BioNTech и Moderna, карат имунната система да произвежда антитела и по-конкретно IgG към RBD, които са с неутрализираща активност.

Новият метод дава отговор дали сме предпазени от коронавирус, а резултатите излизат в рамките на деня.

Сподели в социалните мрежи