logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

ПГ „Проф д-р Асен Златаров“ Видин ще кандидатства за изграждане на СТЕМ център

113 държавни и общински училища ще могат да кандидатстват за изграждане на такива центрове.

ПГ „Проф д-р Асен Златаров“ Видин ще кандидатства за втори път за изграждане на СТЕМ център в училището – казва пред БНР директорът Мариета Георгиева:

„Кандидатствахме миналата година, но проектът ни не беше одобрен. И ние започнахме постепенно със собствени сили да правим това, което искаме, защото за нас СТЕМ-образованието е от изключителна важност. Тази година отново ще кандидатстваме. Нашият център е свързан със СТЕМ предметите, обучение по роботика, програмиране, електроника, приложна електроника….Ще има зона за дискусии, зона за презентиране и обучение, ще има зони за майсторене, зона за креативна работа, зона с контролиран достъп….Доста мащабна е идеята.“, допълва Мариета Георгиева

В превод STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) е обучение, което е фокусирано върху наука, технологии, инженерство и математика.

Чрез методиката на STEM учениците вземат участие в експерименти, биват насърчавани да споделя идеите си и да допринася за развитие на групови проекти насочени към опознаване на света около тях.

Активното участие и обучение чрез практическо приложение и преживяване на наученото, са основните принципи залегнали във всеки урок.

Едно от основните предимства на STEM обучението е обединяването на отделните предмети в интегрирана учебна програма. Всеки урок освен знания води и до придобиването на различни умения и компетентности.

Това позволява на децата да разберат връзките между предметите, които изучават в училище. Да си отговорят на въпроси като: „Защо ми е необходимо това знание?“, „Къде ще използвам, това което уча?“

Снимката е илюстративна

Сподели в социалните мрежи