logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Днес се навършват три години от въдворяването на Видинския митрополит Даниил

Преди три години на този ден при тържествен звън на камбани в мразовития 10-и февруари 2018 г. в пределите на Видинска епархия бе посрещнат новоизбрания митрополит Даниил.

За тържествата се присъединиха Техни Високопреосвещенства Великотърновски митрополит Григорий, Ловчански митрополит Гавриил, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Врачански митрополит Григорий, както и епископите Мелнишки Герасим – гл. секретар на Св. Синод, Адрианополски Евлогий – игумен на Рилската св. обител, Тимочки еп. Иларион (СПЦ), схиархимандрит Амвросий – игумен на Зографския манастир „Св. вмчк Георги Зограф“, архим. Пахомий – ректор на СДС „Св. Йоан Рилски“, архим. Антим – протосингел на Видинска св. митрополия, голямо множество игумени и братя на български манастири, архимандрити, свещеници, дякони и вярващи.

Видинският митрополит Даниил се отправи в многобройно литийно шествие към катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, където се състоя неговото тържествено въдворяване.

На входа на града той бе приветстван от стотици граждани, които се бяха събрали, за да настояват пред българското правителство да предприеме бързи действия за строеж на магистрален път Видин – София, започване на процедура по прокарване на тунел под прохода Петрохан – с цел облекчаване на трафика и намаляване на произшествията, както и за цялостното развитие на българския Северозапад. Хората, които държаха български знамена, споделиха, че отдавна настояват за това инфраструктурно подобрение по международния път Е 79. По волята на Видинския митрополит Даниил кортежът спря и той се срещна с протестиращите, които го посрещнаха с традиционната българска питка и здравец.

Видинският митрополит Даниил (Атанас Трендафилов Николов) е роден на 02.03.1972 г. в гр. Смолян. Завършва основно и средно образование в родния си град. През 1996 г. записва и учи Английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет. През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир „Св. вмчк Георги“ под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 07.08.1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон. През 2002 г. завършва Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Сподели в социалните мрежи